در حال حاضر طراحی یکی از مهمترین فرآیندهای دنیای دیجیتال مارکتینگ به شمار میرود، اما مهم تر از همه اینها خلاقیت و ترفندهایی است که برای طراحی در نظر میگیرید. طراحی تجربه کاربری UX و طراحی رابط کاربری UI دو واژهای هستند که به نوعی باعث میشود، طراحی معنا بگیرد. البته با وجود این همه پیشرفت و وجود سایتهای متفاوت، هنوز بسیاری از افرادی که در دنیای وب فعالیت میکنند، متوجه معنی درست و صحیح تجربه و رابط کاربردی نشدهاند.
کسانی که در طراحی سایت به طور تخصصی فعالیت میکنند و سابقهی بی نظیری در این حوزه دارند، بر این باورند که این عناصر در یک سایت با کیفیت و حرفهای، به خوبی در کنار یکدیگر قرار میگیرند. به همین علت برای دو موضوع تجربه کاربری UX و رابط کاربری UI اهمیت زیادی قائل هستند. در حقیقت آنها مفهوم این دو واژه را به خوبی درک کرده و میدانند که در طراحی یک سایت استاندارد، چگونه از این ابزارها و ویژگیها استفاده کنند تا مخاطب در اولین بازدید از سایت جذب طراحی و گرافیک بخشهای مختلف آن شود. البته هنوز هم کسانی هستند که بدون اطلاع از کاربرد UX و UI اقدام به طراحی سایت میکنند.
تمامی مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم، باعث شد در ادامه مقاله درباره هر کدام از عبارتهای UX و UI توضیحاتی را ارائه کنیم و بگوییم چه مواردی میان آنها باعث ایجاد ارتباط و از همه مهمتر تفاوت شده است. بنابراین اگر میخواهید، مفهوم این دو واژه را به خوبی درک کنید و در طراحیهای خود از آنها استفاده درست و صحیح داشته باشید، بهتر است این مقاله را تا انتها با دقت مطالعه کنید. با مجله تخصصی آژانس دیجیتال مارکتینگ تاس همراه باشید.
Table of Contents
مهمترین تفاوت میان UX و UI
درباره تفاوت بین تجربه کاربری و رابط کاربری چه اطلاعاتی دارید؟ در این بخش از مقاله به توضیح درباره هر کدام این موضوعات میپردازیم تا تفاوت و و ارتباط بین آنها برای شما واضح و شفاف شود. شما در زمان ورود به سایت مورد نظر خود با المانها و دکمه، تصاویر مختلف و آیکونهای متفاوت مواجه میشوید. تمامی این عناصر شامل واسط یا رابط کاربری میشود و شما به واسطه این عوامل میتوانید برنامههای خود را پیاده سازی کنید.
اما تجربه کاربری شامل عناصری میشود که کاربر از ارتباط با قسمتهای متنوع سایت مانند صفحه محصولات و خدمات شرکت دریافت میکند. در واقع این عناصر احساس و تجربهای است که از طریق ارتباط با این بخشها به کاربر منتقل میشود. محتوای سایت مهمترین عاملی است که باعث میشود کاربران از بخشهای مختلف یک سایت بازدید کنند. اما به نظر شما کاربر به واسطه چه ابزارهایی میتواند با محتوای یک سایت ارتباط برقرار کند؟
تعامل مخاطب و محتوا
رابط کاربری تنها ابزاری است که مخاطب به وسیله آن میتواند، با محتوای مورد نظر خود وارد تعامل شود. مخاطب هنگامی که وارد سایت میشود، به طور مستقیم با رابط کاربری در ارتباط است؛ بنابراین اگر طراح سایت بتواند با خلق ایده رابط کاربری جذابی طراحی کند، مخاطب هم زمان بیشتری را در سایت میگذراند و این عاملی است برای افزایش نرخ کلیک در سایت.
چگونگی درک محتوا توسط مخاطب به تجربه کاربری بازمیگردد، یعنی ارتباط او با محتوا تا چه حد راحت و آسان بوده است و هنگامی کاربر محتوای مورد نظر خود را مطالعه میکند، چه احساسی به او دست میدهد. آیا او هنگام جستجو به راحتی به محتوای سایت شما دسترسی پیدا کرده است؟ آیا محتوای سایت برای کاربر سادگی و جذابیت داشته است؟ با بررسی این موارد و ارزیابی و تأثیر گذاری محتوا، میتوانید به بهبود تجربه کاربری سایت خود کمک کنید.
اینفوگرافیک، دومین عاملی که بین UX و UI تفاوت ایجاد کردهاست!
شما بعد از طراحی یک سایت حرفه ای برای آغاز فعالیت در دنیای وب سایتها، به مهمترین و ارزشمندترین عامل ارتباطی یعنی تولید محتوا نیاز دارید. محتوا آن چیزی است که به شما کمک میکند، رتبه اول گوگل را از آن خود کنید. برای تاثیر گذاری بیشتر محتوا، میتوانید از انواع روشهای تولید محتوا در سایت استفاده کنید. دو عامل مهم که باعث محبوبیت سایت شما میشود، جذابیت و سادگی محتوای شما است.
شاید در این مرحله برای شما دو سوال مطرح شود، اول اینکه مخاطب چگونه به محتوای شما دسترسی پیدا خواهد کرد؟ و دوم اینکه، چه کسی این فرآیند را انجام خواهد داد؟ اهمیت نقش طراح تجربه کاربری این جا مشخص میشود. او در فرآیند تولید محتوا که ضروریترین بخش سایت به حساب میآید، باید تحقیقات لازم را برای شناخت مشتریان انجام دهد تا بتواند نیازها و رفتارهای آنها را به طور کامل شناسایی کند. بعد از بررسی کامل این موارد، با توجه به اطلاعاتی که بدست آورده، طرح خود را برای چگونگی صفحات، معماری و ساختار سایت و قرارگیری المانها و آیکونها ارائه میکند.
اهمیت طراح کاربری
پس از مشخص شدن تمامی موارد گفته شده، شرایط برای فعالیت و ایفای نقش طراح کاربری آغاز میشود. طراح کاربر طرح ارائه شده را برداشت میکند و برای پیاده سازی آن روی سایت اقدامات لازم را انجام میدهد. طراحی، رنگ بندی صفحات و تمامی مسئولیتهای پیرامون طراحی بر دوش طراح کاربری میباشد. پس از این اگر وارد سایتی شدید که به راحتی محتوای خود را پیدا کردید و بازدید از بازدید صفحات آن احساس خوبی دریافت کردید، میتوان گفت که طراح رابط کاربری و تجربه کاربری آن سایت در انجام وظایف خود، عملکرد کاملاً حرفهای داشتند.
طراحان حرفه ای رابط کاربری UI و تجربه کاربری UX چه مسئولیتهایی دارند؟
با مطالعه بخش قبلی مقاله احتمالاً در جریان مسئولیتها و چگونگی کار طراحان رابط و تجربه کاربری قرار گرفتهاید و میدانید که در یک تیم طراحی حرفهای، هر فرد چه وظیفهای را بر عهده دارد. البته شاید برای شما واضح و شفاف نباشد که طراحان UX و UI دقیقاً چه نقشی در ساخت یک وب سایت و اپلیکیشن موبایل دارند! با مطالعه بخش بعدی این مقاله خواهید فهمید که مسئولیتهای آنها شامل چه مواردی میشود؟ و جزئیات کار آنها چیست؟
مسئولیتهای طراح تجربه کاربری UX چیست؟
مسئولیت طراح تجربه کاربری به نیازهای و علایق مخاطبان بازمیگردد. یعنی پیش از آن که توسط ابزار دیاگرام، تحقیق و بررسی و نتایج حاصل از آنالیز را با طراحی اصلی ترکیب کند، باید از مخاطبان شناخت کافی داشته باشد. برای این کار میتواند سوا لاتی مطرح کند، به عنوان مثال بررسی کند که چه محتوایی مورد نظر مخاطب سایت است؟ از چه راهی میتوان به راحتی به چالشها و سؤالات او پاسخ داد؟ آیا میتوان از انواع روشهای تولید محتوا برای انتقال پیام به کاربر استفاده کرد؟ آیا کاربر به سادگی میتواند با محتوای خود ارتباط برقرار کند؟ سادهترین مسیرها برای بازدید کاربر از بخشهای مختلف سایت کدماند؟
تمامی مواردی که مطرح کردیم شامل مسئولیتهای یک طراح تجربه کاربری حرفهای میشود. او با بررسی این موارد میتواند تأثیر محتوا بر مخاطب را دو چندان کند. در دنیای وب سایتها و دیجیتال مارکتینگ، طراح تجربه کاربری بعد از انجام موارد مرتبط با تولید محتوا و ارائه نقشه سایت، وایرفریمها و طرح اولیه، تکنیکهای سئو و بهینه سازی سایت را به نحو احسن انجام میدهد.
او با توجه به قوانین الگوریتمهای گوگل و سایر موتورهای جستجو، به انجام فرآیند سئو و بهبود قسمتهای مختلف سایت میپردازد. در واقع اگر طراح تجربه کاربری مسئولیتهای خود را به درستی انجام دهد، سایت در صفحه اول گوگل قرار میگیرد و مخاطبان به محض جستجوی موضوع مورد نظر خود با سایت شما مواجه خواهند شد.
مسئولیتهای طراح رابط کاربری چیست؟
مهمترین مسئولیتی که طراح رابط کاربری انجام میدهد، جذابیت بخشیدن به ساختار سایت و محتوای آن است. هر آن چیزی که باعث میشود سایت از نگاه مخاطبان جذاب و دیدنی به نظر برسد. جزو مسئولیتهای رابط کاربری محسوب میشود. چگونگی انتخاب رنگ، برند سازی، طرحهای گرافیکی، المانها و آیکونهای مرتبط با موضوع سایت و اینفوگرافیک از اقداماتی است که طراح رابط کاربری باید انجام دهد.
در حقیقت وظیفه طراح رابط کاربری بررسی نیازهای برند میباشد و او تمام تلاش خود را برای هر چه بیشتر دیده شدن برند و سایت به کار میگیرد. طراحی کلی صفحه سایت با ارائه تمام جزئیات و Style Tilesها همگی توسط طراح رابط کاربری انجام میشود. نرم افزارهایی که طراح رابط کاربری به کمک آنها به محتوا رنگ و لعاب میدهد، شامل نرم افزارهای طراحی گرافیک، ویرایش عکس، رنگ و تایپوگرافی میشود.
برای تغییر ظاهر وب سایت خود یا بهتره مندی از خدمات UI می توانید از خدمات طراحی ui تاس استفاده کنید
جمع بندی
با مطالعه تفاوت تجربه کاربری UX و رابط کاربری UI متوجه شدید که این دو بخش کاملاً به هم وابسته و به نوعی مکمل هم هستند. یکی از بخشهای مهم در تجربه کاربری به UI یعنی رابط کاربری تعلق دارد. در واقع تعیین مسیر UI توسط UX شکل میگیرد. با وجود ارتباطی که بین این دو بر قرار است. مفهوم کلی آنها با هم فرق میکند و هر کدام معنای خاص خود را دارند. نزدیکی این دو واژه به یکدیگر دلیل بر آن نمیشود که هر دو یک معنی بدهند. UXو UI هر دو کنار هم معنی مجزا میدهند.
اگر فرآیند تجربه و رابط کاربری به درستی و بهترین شکل انجام گیرد و به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند، میتوان شاهد یک طراحی خاص و منحصر به فرد بود؛ بنابراین باید متخصصین تجربه و رابط کاربری هنگام همکاری، با هم در ارتباط باشند، تا کارهای آنها به سادگی و بدون ایراد انجام شود. در این همکاری طراح رابط کاربری میبایست درک خوبی از طراحی UX داشته باشد، تا بتوانند بهترین محصول را ارائه کنند.
نظر شما در رابطه با این موضوع چیست؟ نظرات خود را در بخش مربوطه با ما و دیگر افراد به اشتراک بگذارید.