اگر به تازگی فعالیت خود در زمینه طراحی لوگو را شروع کردهاید، یا این که مدتی است به عنوان لوگو دیزاینر آماتور فعالیت کردهاید اما تمایل دارید حرفهای تر ظاهر شوید، تا انتهای مطلب با آژانس دیجیتال مارکتینگ تاس همراه باشید و با هشت اصل اساسی برای تبدیل شدن به یک لوگو دیزاینر حرفهای آشنا شوید.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید:
پس از این که دورههای طراحی لوگو را گذراندید و به نرمافزارها و ابزارهای آن مسلط شدید کار شما تمام نشده است! علاوه بر مطالعه درباره تئوریهای مثل نسبتهای طراحی، روانشناسی رنگ و… بایستی چند اصل حرفهای در رشته خود را رعایت کنید. اصولی که مرز باریک بین آماتور و حرفهای را تعیین میکنند به شرح زیر هستند:
Table of Contents
۱. اصول طراحی لوگو را رعایت کنید
یک لوگوی مناسب به طور خلاصه باید مناسب، کاربردی، گرافیکی و از نظر فرم ساده باشد، اما پیام مورد نظر را به خوبی انتقال بدهد. یعنی به سادهترین شکل برند را معرفی کند. شما به عنوان لوگو دیزاینر برای رسیدن این هدف بایستی از اصول زیر پیروی کنید:
سادگی را در طراحی لوگو لحاظ کنید
زیبایی در عین سادگی تنها یک شعار نیست. یک اصل واقعی است. حتی شاید بتوان گفت «زیبایی و کاربردی بودن تنها با سادگی حاصل میشود.» اگر برای یک تولیدی پوشاک طراحی میکنید و نخ و قیچی و رخت و آویز و اسم برند و شعار و همه چیز را در لوگو جادادهاید، در کمال احترام باید بگوییم لوگوی شما به هیچ دردی نمیخورد. افراط در طراحی، باعث شلوغ شدن و پیچیدگی ذهن مخاطب میشود و از قابلیت به یادماندنی شدن آن میکاهد.
به دنبال یک هویت بصری بی نظیر هستید؟
ما هویت برند شما را به بهترین شکل خلق خواهیم کرد.
از اینجا شروع کنید
لوگو موثر باید ماندگار باشد
لوگوی برندهای بزرگی مثل اپل برای سالها یکسان بوده و فقط تغییرات کوچکی در حد به روزرسانی داشتهاند. هدف از طراحی لوگو هم همین است: طرح کوچکی که با یک نگاه تمام کمپانی و برند را تصویر کند. و مخاطبان هروقت آن را ببیند کمپانی موردنظر شما برایشان تداعی شود. لوگویی که هرسال یا هردوسال تغییر میکند به هدف خود نرسیدهاست. هنگام طراحی چشمانداز بلند مدت را درنظر بگیرید و اسکلتی بسازید که تا پنجاه سال آینده هم کاربرد داشته باشد و فقط در جزییات تغییر کند.
لوگوی مناسب، همهکاره است!
هنگام طراحی در نظر داشته باشید که لوگوی شما بایستی برای تمام رسانهها، شبکههای اجتماعی و… مناسب باشد. یعنی در عین این که منحصر به فرد است و ویژگیهای خاص دارد، اما برای بسترهای مختلف عام باشد و در جاهای مختلف به راحتی متناسب شود. توضیح بیش از این در این مقاله نمیگنجد، بنابراین اگر نیاز به مطالعه بیشتر دارید پیشنهاد میکنیم مقالهی هشت ویژگی مهم در طراحی لوگو مراجعه کنید.
۲. فرایند طراحی خاص خود را تدوین کنید
هر لوگو دیزاینر برای طراحی فرایند خاص خود را طی میکند و نمیتوان یک خطی مشی واحد برای تمام طراحان در نظر گرفت. اگر بخواهیم یک الگوی رایج معرفی کنیم که جزییات آن را خودتان شخصا تعریف کنید بایستی به چنین لیستی اشاره کنیم:
دریافت: در ابتدا با مشتریان خود مصاحبه کنید یا پرسشنامهای تنظیم کنید و در آن سوالات اساسی را بپرسید. سوالات این مصاحبه و پرسشنامه برای روشن کردن ذهن شما و در یک راستا قرار گرفتن اهداف شما و مشتری است. در پایان این مرحله بایستی کلیتی از آنچه باید انجام بدهید در ذهن شما شکل گرفته باشد. این کلیت را در متنی به نام خلاصه طرح مکتوب کنید.
پژوهش: در این مرحله بایستی درباره تاریخچه، روش کار و صنعت مربوط به برندی که در دست شماست بپردازید. سپس رقبای برند و روش فعالیت و طراحیهای آنها را بررسی کنید.
بازنویسی خلاصه طرح: با بررسی لوگوهای موفق و تحلیل روش کار آنها و پیداکردن تمایزها
ایدهپردازی و طراحی: به قسمت اصلی رسیدید! فکرتان را جمع کنید و با توجه به نکاتی که در خلاصه طرح جمعآوری کردید ایدهپردازی کنید و طراحی کنید. خلاقیت به خرج دهید و اگر لازم است چند نمونه اولیه ایجاد کنید.
بررسی و بازخورد: بدترین کار ممکن ارسال بلافاصله طرح پس از طراحی برای مشتری است. زمان کوتاهی پس از پایان طراحی اجازه بدهید طوفان فکری و افکار خلاقتان تهنشین شوند. سپس تمامی نمونهها را بازنگری کنید. بهترینها را انتخاب کنید و باز خورد بگیرید. در صورت تمایل و وجود وقت میتوانید آزمون AB انجام بدهید.
تحویل: با توجه به بازخوردها و نتایج آزمون AB جزییات نهایی را به طرح اضافه کنید یا از آن بکاهید و کار را برای مشتری ارسال کنید.
۳. سیستم قیمت گذاری شخصی تدوین کنید
سوال اجتناب ناپذیر که بالاخره از شما خواهند پرسید «چند؟» است. پاسخ دادن به این سوال دربرخی موارد با توجه به تنوع برندها و نیازهای آنها میتواند بسیار سخت باشد. برای همین لازم است فاکتورهای سختی کار را برای خود در نظر بگیرید و با توجه به آنها قیمت منطقی درنظر بگیرید. مثلا براساس فاکتور زمان، فاکتور تعداد مفهومهای القا شونده، میزان تحقیق مورد نیاز و… لیستی تهیه کنید و قیمتی برای هربازه درنظر بگیرید. هر مشتری را بر اساس این لیست بسنجید تا قیمتی که ارائه میکنید منطقی باشد تا بیش تر و کم تر از انرژی که گذاشته اید دریافت نکنید.
۴. از دیگر لوگو دیزاینر های حرفهای بیاموزید
از ابتدای تاریخ طراحی لوگو تا کنون، تعدادی از لوگوها به طرز واضحی ماندگار و متمایز شدهاند که خوشبختانه تعدادشان محدود است. برای زمانهایی که مشغول کار نیستید تفریجی ایجاد کنید. به این ترتیب که لیست موفق ترین و برترین لوگوهای تاریخ را از نظر خودتان فراهم کنید. سپس هرگاه فرصت کردید یکی از آنها را در نظر بگیرید درباره برند مطالعه کنید و لوگو را با تمام دانشی که دارید تحلیل کنید. چه چیزی این لوگو را در زمان خود از سایر متمایز کرده است؟ چه عاملی باعث ماندگاری این تمایز شده است؟
به دنبال یک هویت بصری بی نظیر هستید؟
ما هویت برند شما را به بهترین شکل خلق خواهیم کرد.
از اینجا شروع کنید
در نظر داشته باشید که برخی طرحها ممکن است تحسین شما را برانگیزند و در ذهنتان ماندگار شوند. ممکن است خواسته یا ناخواسته به کپی کردن کارهای موفق تمایل نشان بدهید. یادتان باشد که بین الهام گرفتن با تاثیرپذیری مرز باریکی وجود دارد که بایستی بتوانید آن را تعیین کنید. در این مرحله قرار است تشخیص های درست طراحان و خلاقیتها و هوشمندی آنها را بیابید. و با درنظر داشتن آنها هوشمندی و خلاقیت خاص رو بروز بدهید.
۵. فونتها را بشناسید و دسته بندی کنید
خواه ناخواه کار طراحی لوگو با تایپوگرافی و تایپوگرافی با فونتها پیوند خورده است. فونتهایی که هرروز به تعدادشان اضافه میشود و گزینههای زیاد و متعدد میتواند شما را به راحتی گیج کند. پیشنهاد ما این است که به طور مکرر و مرتب به سایتهای ارائه دهنده فونت سربزنید و در جریان به روز رسانیها قرار بگیرید. سپس دسته بندیهایی در سیستم خود تنظیم کنید و فونتهای منتخب و دانلود شده را به آنها بیفرایید. میتوانید بر اساس صنعت یا حسی که فونت دارد دسته بندی کنید یا هر نوع دیگری که برایتان مناسب تر است. مثلا دسته بندی فونتهای درشت، فونتهای ظریف، فونتهای کلاسیک، فونتهای فانتزی و…
به این ترتیب در پروسه طراحی، انتخاب هایتان محدود میشوند و بسیار سادهتر انتخاب میکنید.
۶. کلیشه ها را بشناسید تا نادیدهشان بگیرید!
اغلب طراحان تازهکار تمایل دارند کپی غیرمستقیم انجام بدهند. یعنی وقتی طراحی برای برند به آنها محول میشود به صورت ناخودآگاه سعی میکنند چیزی نزدیک به رقبای دسته اول یا حتی لوگوهای خوب غیرمرتبط طراحی کنند. ممکن است دست به طراحی بزنید و با اشتیاق کار کنید و در نهایت متوجه شوید که چیزی شبیه به لوگویی که آن را تحسین میکردهاید تحویل داده اید. و این اصلا خوب نیست.
برای این که بتوانید جلوی این روند ناخودآگاه را بگیرید توصیه میکنیم در ابتدای کار لوگوهای مطرح صنعتی که برند شما در آن فعال است را در نظر بگیرید. سپس لیستی از کلیشههای رایج تهیه کنید. مثلا اگر برای کافی شاپ طراحی میکنید لیست شما میتواند شامل سه آیتم اصلی کلیشهای باشد: رنگ قهوهای، لوگوی پیکرمانند استارباکس و بخاری که از فنجان در میآید! لیست ممنوعه را تهیه کنید و هرچه درآن بود را انجام ندهید!
جمع بندی
در این مطلب ۶ اصل طراحی لوگو که شما را به یک لوگو دیزاینر حرفهای تبدیل میکند، برشمردیم و جزییات آن را بررسی کردیم. شاید برخی اصول بیان شده ساده به نظر برسند و فکر کنید بدون انجام آنها و صرفا با انجام فرایند ذهنی بازدهی خواهند داشت. اما تجربه ثابت کرده است که انجام همین کارهای کوچک و ساده با نظم و به صورت مستمر، تغییرات چشمگیری در دراز مدت رقم میزند. اگر سوالی درباره طراحی لوگو در ذهن دارید که در این صفحه پاسخی برای آن پیدا نکردهاید، میتوانید در قسمت نظرات با ما مطرح کنید. فراموش نکنید که برای تمامی خدمات طراحی از جمله طراحی لوگو همواره میتوانید روی تاس حساب کنید.